Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Mέχρι και 10% μειωμένες οι πρόωρες συντάξεις από το 2009

Δυσάρεστη έκπληξη θα περιμένει όσους επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση από φέτος και τα επόμενα χρόνια καθώς θα βρεθούν με μειωμένη σύνταξη και μέχρι 10% , χωρίς να μπορούν να την διορθώσουν στην πορεία.Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο που ισχύει από τις αρχές του νέου χρόνου για συγκεκριμένες περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης αυξάνεται η «ποινής» μειωμένης σύνταξης στο 1/200 για κάθε μήνα


Έτσι όταν ένας εργαζόμενος που συνταξιοδοτείται 5 χρόνια νωρίτερα, η μείωση της σύνταξης θα είναι 30% αντί για 22,5% που ισχύει μέχρι το τέλος του 2008. Το θέμα αφορά μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων του ιδιωτικού Τομέα καθώς υπολογίζεται ότι 15.000 αποχωρούσαν κάθε χρόνο με πρόωρη συνταξιοδότηση.

Έτσι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ότι θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζόμενων από τον ιδιωτικό τομέα τις Τράπεζες και τις ΔΕΚΟ

Συμφωνά με τους συνδικαλιστές στο χώρο των ασφαλιστικών ταμείων το μέτρο της μεγάλης μείωσης πλήττει ομάδες εργαζομένων που έχουν υπερώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα Επίσης για όσους επιλέγουν την πρόωρη σύνταξη στην πορεία και με την συμπλήρωση των κανονικών ορίων δεν θα μπορούν να διορθώσουν την μείωση καθώς αυτή είναι ισόβια.

Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες που εξαιρούνται ,όπως οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, και παίρνουν σύνταξη με τις διατάξεις που ισχύουν για τις μητέρες ανήλικων ή ανάπηρων παιδιών. Οι μητέρες 3 παιδιών που συνταξιοδοτούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όσοι συνταξιοδοτούνται με βάση τα χρόνια ασφάλισης και το όριο ηλικίας που προβλέπει το κάθε Ταμείο.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Eξαιρούνται τα ασφαλιστήρια από την αρχή της ισότητας ανδρών γυναικών στις υπηρεσίες και τα αγαθά.

Τετάρτη, 8 Ιούλιος 2009 12:57:49 πμ
Την εξαίρεση από το γενικό κανόνα της απαγόρευσης διαφορών μεταξύ Ατομικών Ασφαλίστρων και Παροχών στο Νομοσχέδιο για την «Εφαρμογή της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης Αντρών και Γυναικών όσον αφορά την Πρόσβαση σε Αγαθά και Υπηρεσίες και την Παροχή αυτών και άλλες Διατάξεις», προβλέπει σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα σε σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι :

Επιτρέπονται Αναλογιστικές Διαφορές με χρήση του φύλου ως καθοριστικού παράγοντα στην αξιολόγηση του κινδύνου στις Ασφαλίσεις του Κλάδου Ζωής, Ατυχημάτων, Ασθενείας και Αστικής Ευθύνης από οχήματα σύμφωνα με την Πολιτική Διαχείρισης Κινδύνων των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και επί τη βάσει Σημαντικών και Αξιόπιστων Αναλογιστικών Στατιστικών Δεδομένων.

Στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου ορίζεται επίσης ότι μετά τις 21 Δεκεμβρίου 2009 δεν επιτρέπεται σε κάθε περίπτωση τα έξοδα εγκυμοσύνης και μητρότητας να οδηγούν σε διαφορές μεταξύ Ατομικών Ασφαλίστρων και Παροχών.

Συντομα η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρίων θα στείλει ερμηνευτική εγκύκλιο στα μέλη της για την εφαρμογή των συγκεκριμένων άρθρων του νέου νομοσχεδίου