Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

AIG ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ .

Τα βάσανα δεν έχουν τέλος για την πολύπαθη AIG. Τώρα, τρεις μόλις μήνες μετά την πρόσληψή του στη θέση του CEO, ο Robert Benmosche απειλεί να παραιτηθεί λόγω της υπερβολικής Εποπτείας που ασκεί η Αμερικανική Κυβέρνηση αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλλει κάθε τόσο στις πληρωμές και στα μπόνους των πρωτοκλασάτων Στελεχών…


Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», ο Benmosche σε πρόσφατο ξέσπασμά του τα βρόντηξε ενώπιον του Δ.Σ., αλλά ενδέχεται και να ξανασκεφτεί τη στάση του μετά την έντονη αποδοκιμασία των μελών του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν, ο Benmosche νιώθει αλυσοδεμένος από την εποπτεία της Κυβέρνησης, η οποία κατέχει 80% μερίδιο πλέον στον Όμιλο, και απελπισμένος από το γεγονός ότι ο μισθός των σημαντικότερων Στελεχών του μειώθηκε έως και 90%!

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης, ο μισθός σε μετρητά των 25 υψηλότερων Στελεχών θα περιοριστεί στα 500.000 το χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Benmosche ανέλαβε τη θέση του CEO από τον Edward Liddy τον Αύγουστο και είναι ο τρίτος που αναλαμβάνει τα ηνία μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΗΜΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), συναισθανόμενη το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις πρόσφατες ανακλήσεις της άδειας λειτουργίας Ασφαλιστικών Εταιρειών, αποφάσισε ειδικά φέτος να μην πραγματοποιήσει την καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση της Ημέρας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Επιπλέον, σε συνέχεια των δεσμεύσεων της ΕΑΕΕ σε σχέση με το ζήτημα των ανέργων που προέκυψαν από τις ανακλήσεις αυτές, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αφιερώσει το ποσό που επρόκειτο να δαπανηθεί για την οργάνωση του Συνεδρίου στην ενίσχυση των Ειδικών Προγραμμάτων Επανακατάρτισης των ανέργων αυτών σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ).Με την ευκαιρία της Ημέρας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η ΕΑΕΕ υπογραμμίζει την πολύτιμη συμβολή του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Κοινωνία και την Εθνική Οικονομία, τις ουσιαστικές υπηρεσίες που προσφέρει καθημερινά ο Ασφαλιστικός Κλάδος σε χιλιάδες Ασφαλισμένους και την προσήλωσή της στην ανάγκη αποτελεσματικής Εποπτείας, Διαφάνειας και Αξιοπιστίας της ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ A.I.G

Για τους αναγνώστες που δεν είναι απόλυτα ενήμεροι για το δεύτερο παγκόσμιο Ασφαλιστικό Mέγα Σκάνδαλο που ξέσπασε μέσα σε ένα χρόνο, έπειτα από αυτό του Ομίλου AIG, η κρίση αποκαλύφτηκε όταν άλλες μεγάλες Ασφαλιστικές Εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από άλλα κράτη αλλά και από την Ολλανδία διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη βοήθεια των 15 δισ. ευρώ που επένδυσε η Ολλανδική Κυβέρνηση, με μετρητά και άλλες εγγυήσεις, στον Όμιλο ING, προκειμένου να διασωθεί ο Ολλανδικός κολοσσός από την κατάρρευση!

Οι αρχικές ανακοινώσεις του Ομίλου ING ήταν λίγο διπλωματικά διατυπωμένες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως γνωστόν, απαγορεύει κάθε είδους ανάμειξη των Κυβερνήσεων στις Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του κάθε κράτους, δεδομένου ότι παρόμοιες «Επεμβάσεις» θεωρούνται ως «Αθέμιτος Ανταγωνισμός» προς τις Ανταγωνίστριες Εταιρείες που τα βγάζουν πέρα μόνες τους. Οι Κρατικές «βοήθειες» θεωρούνται ως Αθέμιτες, γιατί απειλούν την «Ελεύθερη Οικονομία»! Μπορούν εύκολα να τροποποιήσουν μια «Ελεύθερη Οικονομία» και να την κάνουν Κρατική, δηλαδή «Κομμουνιστική Οικονομία»!

Είναι γνωστό πως ο παράγοντας «Πολιτική» είναι τελείως Ασυμβίβαστος με το Πνεύμα του «Ελεύθερου Υγιούς Ανταγωνισμού»! Όλοι γνωρίζουμε τα πρόστιμα που μας επέβαλε η Ε.Ε. για τις συνεχείς χρηματοδοτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις! Ένα γεγονός, που, αν το επέτρεπαν οι Νόμοι και οι Κανονισμοί της Ε.Ε. και της Αμερικής, θα «έθαβε» στην κυριολεξία όλες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και θα έπληττε την καρδιά της Ελεύθερης Οικονομίας και κατά συνέπεια και της Δημοκρατίας, έστω αν οι Πολυεθνικές κατάφεραν να τη «Μολύνουν» με τις απατεωνιές τους!

Έτσι, η Ε.Ε. υποχρέωσε τον Όμιλο να επιστρέψει στην Ολλανδική Κυβέρνηση 5 από τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2009 και τα υπόλοιπα σε ένα διάστημα 2-3 χρόνων!

Αυτή η Ενέργεια της Ε.Ε. ανάγκασε τη Διοίκηση του Ομίλου ING να ανακοινώσει την απομάκρυνσή της από τις Ασφαλιστικές και τις Επενδυτικές της Δραστηριότητες και να περιοριστεί μόνο στις Τραπεζικές! Έτσι, άρχισε από τώρα να ψάχνει να βρει Επενδυτές, οι οποίοι θα δεχτούν να «Αγοράσουν» τα δύο χαρτοφυλάκια του Ομίλου, το «Ασφαλιστικό» και το «Επενδυτικό», προκειμένου να εξοφλήσει την Ολλανδική Κυβέρνηση και να περιοριστεί στις Τραπεζικές Εργασίες. Θα προσπαθήσουν, βέβαια, να πουλήσουν τα δύο χαρτοφυλάκια σε παγκόσμιο επίπεδο και αν δεν τα καταφέρουν, γιατί αυτές οι συναλλαγές δεν είναι καθόλου εύκολες, θα αναγκαστούν, όπως αναγκάστηκε η AIG, να πουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους μεμονωμένα!

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα οι απολύσεις του προσωπικού των κεντρικών συνεχίζονται αμείωτες. Από τις αρχές του χρόνου έχουν απολυθεί πάνω από 50 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 45 είναι δρομολογημένοι να απολυθούν πριν κλείσει ο χρόνος! Έκπληξη προκάλεσε η μαζική απόλυση 4 Διευθυντικών Στελεχών. Σε μια μέρα απολύθηκαν οι Β. Αγγέλου, Αναπληρωτής CFO, η Φαίη Δήλου, Υποδιευθύντρια του Τμήματος MIS, ο Μ. Αγάτσας, Υπεύθυνος Σχεδιασμού όλων των Προϋπολογισμών της Εταιρείας, και η S. Saap, Υπεύθυνη των Τμημάτων IRM & ORM. Οι γραμματείς των καταστημάτων από 200 μειώθηκαν στους 100 και ο αριθμός των εργαζομένων στα κεντρικά μειώθηκε από 450 σε 370, εκτός των γραμματέων! Η εταιρεία απολύει 20 άτομα το μήνα, που είναι το πλαφόν που έχει θέση η Κυβέρνηση.

Οι αποζημιώσεις για όσους έχουν κλείσει 10ετία καταβάλλονται με μια προσαύξηση 1,3% και για όσους έχουν κλείσει 20ετία με 1,5%. Από του χρόνου, ωστόσο, οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται χωρίς προσαυξήσεις!

Το Δίκτυο φυσικό είναι να ψάχνεται, παρόλο που άρχισαν να πουλάνε τα συμβόλαια των τριών Εταιρειών που έχουν υπογράψει τη σχετική συνεργασία με τη Μεσιτική (Interamerican, International & Ευρωπαϊκή Πίστη).

Το κλίμα δεν είναι καθόλου ευχάριστο, όλοι είναι μουδιασμένοι και ευχόμαστε οι όποιες συνεργασίες προκύψουν να είναι σχεδιασμένες σε υγιείς βάσεις, ώστε να διατηρηθούν για πολλά χρόνια στο Μέλλον. Κανένας δεν πίστευε ότι η Ασφαλιστική Αγορά θα αντιμετώπιζε παρόμοιες εξελίξεις αυτού του Μεγέθους!




Η Ανασφάλεια άρχισε να χτυπά την πόρτα όλων μας!