Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Γιατί οι τράπεζες πωλούν τις θυγατρικές ασφαλιστικές

Τους τελευταίους μήνες οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα προχωρούν στην πώληση των θυγατρικών ασφαλιστικών τους εταιριών λόγω της υποχρέωσης που προκύπτει από την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας II, και η οποία επιβάλλει στις τράπεζες να αφαιρούν από τα ίδια κεφάλαια το ποσό συμμετοχής τους σε ασφαλιστικές εταιρίες κατά τον υπολογισμό του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οι τράπεζες με την «απαγκίστρωση» των ασφαλιστικών θυγατρικών τους αποδεσμεύουν, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους, σημαντικά κεφάλαια, με τα οποία ενισχύουν τη ρευστότητά τους και αυξάνουν τους δείκτες κεφαλαιακής ρευστότητας.
Τα οφέλη μάλιστα είναι πολλαπλάσια, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές είναι ζημιογόνες σε λειτουργικό αποτέλεσμα και η όποια κερδοφορία διαμορφώνεται από τα επενδυτικά έσοδα, εφόσον βεβαίως βοηθούν οι αγορές. Επιπλέον, απαιτούν συνεχώς μεγάλες πρόσθετες ενισχύσεις κεφαλαίων από πλευράς μητρικών είτε για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους είτε απλώς ως κεφάλαιο κίνησης.
Τέλος, τα χαρτοφυλάκια ομολόγων και μετοχών, δηλαδή οι επενδύσεις

1 σχόλιο: