Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΛΟΥΚΕΤΟ (ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ -ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

Στο Επικουρικό Κεφάλαιο πλέον οι υποχρεώσεις που αφήνει πίσω της η ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πρόνοια, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για την πρώτη ανάκληση άδειας στην οποία προχωρά η νέα εποπτική αρχή, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της πολιτικής αυστηρής εποπτείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, η Ευρωπαϊκή Πρόνοια είχε ασφαλισμένα 150.000 οχήμ ατα, αλλά η έντονη φημολογία το τελευταίο διάστημα που την έφερε μεταξύ των εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα φερεγγυότητας, έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση ενός μέρους των ασφάλισμένων οχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι που θα μεταφερθούν στο Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο παρέχει ασφαλιστική κάλυψη για χρονικό διάστημα 30 ημερών από την ανάκληση της άδειας της εταιρείας, υπολογίζονται περίπου στους 100.000 χιλιάδες.

Μετά το τέλος των 30 ημέρων θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη ασφαλιστική εταιρεία, ενώ το μέρος των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάκλησης έως τη λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου θα επιστραφεί στους ασφαλισμένους από τον εκκαθαριστή, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης.

Εκτός από την επιβάρυνση των ασφαλισμένων, σημαντική είναι η επιβάρυνση που η εταιρεία αφήνει στο Επικουρικό Κεφάλαιο, καθώς οι ζημίες με τις οποίες θα επιβαρυνθεί υπολογίζονται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ, όταν ήδη το έλλειμμα του φορέα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Πρόνοια είχε απασχολήσει αρκετές φορές τα δύο τελευταία χρόνια τις εποπτικές αρχές, οι οποίες είχαν διαπιστώσει σοβαρά ελλείμματα στα αποθέματά της. Η εταιρεία είχε αποφύγει μέχρι σήμερα το κλείσιμο, καταφεύγοντας στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 6 για την αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού της, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να αποκτήσει τα κεφάλαια και να προχωρήσει στην αναγκαία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Με την ανάληψη της εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος η εταιρεία βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο του ελέγχου, από τον οποίο διαπιστώθηκε έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η εποπτική αρχή είχε προχωρήσει ήδη από τον Φεβρουάριο στη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων, ζητώντας από τη διοίκηση της εταιρείας να συντάξει σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης, προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματά της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος «στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, η εταιρεία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την οικονομική της ανασυγκρότηση, με αποτέλεσμα μετά τη μη έγκριση του εν λόγω σχεδίου, η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων να αποφασίσει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της».

Η ανάκληση συνοδεύεται με τον διορισμό του δικηγόρου κ. Πρ. Σικιαρίδη ως επόπτη ασφαλιστικής εκκαθάρισης, ο οποίος θα καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτημα διορισμού εκκαθαριστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου