Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων και οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας είναι δύο θέματα που παραμένουν ανοιχτά και προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, της οποίας τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν εν όψει ευρωεκλογών.
Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά συναντάται με τον επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Βλαντιμίρ Σπίντλα, προκειμένου να συζητήσουν το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Ωστόσο, η συζήτηση θα επεκταθεί και σε ασφαλιστικά θέματα, καθώς τα αρμόδια υπουργεία προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο στο θέμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
Στο «μέτωπο» των εργασιακών σχέσεων η κυβέρνηση διακηρύσσει πως είναι υπέρ της πλήρους απασχόλησης, αλλά στην πράξη... κλείνει το μάτι σε όσους εργοδότες, με πρόσχημα την κρίση, μειώνουν την εργάσιμη εβδομάδα.
Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, μέσα σε τέσσερις μήνες 3.500 άτομα από 18 επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να δεχτούν εκ περιτροπής εργασία, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα.
Για την έξοδο από την κρίση το υπουργείο Απασχόλησης περιορίζεται στη δοκιμασμένη -αν και αμφιλεγόμενη- λύση των επιδοτούμενων προγραμμάτων.
Μάλιστα για την πορεία του επιχειρησιακού προγράμματος «Απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση» αλλά και για τις νέες δράσεις που θα «τρέξουν» έως και το 2013 θα συζητήσει σήμερα η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με τον Βλαντιμίρ Σπίντλα.
Οσον αφορά το Ασφαλιστικό του Δημοσίου, η κυβέρνηση αναζητεί τη «χρυσή τομή», ώστε και τα όρια να αυξήσει αλλά και να φανεί στους ψηφοφόρους πως έδωσε τη μάχη. Ετσι, ενδέχεται οι αλλαγές να «τρέξουν» σε δόσεις από το 2013, ώστε να μη θιγούν ασφαλισμένες που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου