Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Αντιδράσεις από το σύλλογο των εργαζόμενων που καταγγέλλει και παρεμβάσεις βουλευτών

Σε νέα περιφερική οργάνωση προχωρά η Εθνική Ασφαλιστική ανακοινώνοντας το κλείσιμο 28 περιφερικών υποκαταστημάτων της κυρίως σε μικρές πόλεις με στόχο την αλλαγή των οργανωτικών της δομών, αλλά και την μείωση του λειτουργικού κόστους. Ωστόσο, από αυτές αλλαγές δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι στα υποκαταστήματα που κλείνουν καθώς θα μετακινηθούν σε άλλα υποκαταστήματα ή σε καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας της οποίας η ασφαλιστική είναι θυγατρική εταιρία

Σε σχετική ανακοίνωση της η ασφαλιστική αναφέρεται στους στόχους αυτών των διαθρωτικών αλλαγών , στην συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την απορρόφηση εργαζομένων και σε ποιες πόλεις θα διατηρηθούν τα περιφερικά καταστήματα. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Η Εθνική Ασφαλιστική ακολουθώντας με συνέπεια τις στρατηγικές επιλογές της ανάπτυξης και αύξησης του μεριδίου αγοράς, μείωσης του λειτουργικού κόστους με αύξηση της παραγωγικότητας και αναδιάρθρωση των σημερινών της δομών, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές, προχωρεί σε νέα μορφή περιφερειακής οργάνωσης.

Η αλλαγή αυτή συνίσταται στην αντικατάσταση του μεγάλου αριθμού υποκαταστημάτων στην περιφέρεια (40, ως επί το πλείστον μικρών) από 12 ισχυρότερα, σε επίκαιρα γεωγραφικά και παραγωγικά σημεία.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται συγκέντρωση των δυνάμεων υποστήριξης, οικονομίες κλίμακος, βελτίωση της εξυπηρέτησης και καλύτερης αξιοποίησης του μεγάλου αριθμού συνεργατών της Εταιρίας στην περιφέρεια. Το σημαντικό είναι ότι το μεγάλο αυτό βήμα εκσυγχρονισμού γίνεται χωρίς να θιγεί καμία θέση εργασίας.



Συναντήσεις με στελέχη



Σε συνέχεια των συναντήσεων μας με στελέχη των υποκαταστημάτων καθώς και των δικτύων μας σε όλη την χώρα και μετά από διαβουλεύσεις με τον Σύλλογο των εργαζομένων τροποποιήθηκε το αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο για την περιφερειακή οργάνωση που προέβλεπε την διατήρηση τεσσάρων καταστημάτων ως εξής:

Εκτός από τα τέσσερα καταστήματα Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, θα διατηρηθούν δύο Υποκαταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα (Κοζάνη- Καβάλα), δύο στη Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησο (Αγρίνιο- Κόρινθος), ένα στην Κεντρική Ελλάδα (Λαμία), ένα επιπλέον στην Κρήτη (Χανιά) καθώς και τα υποκαταστήματα μας στα νησιά Ρόδο και Κέρκυρα (Σύνολο 12 από 46 που ισχύει σήμερα).

Η απόφαση για την διατήρηση των συγκεκριμένων υποκαταστημάτων, προέκυψε από τον συνδυασμό παραγωγικών και γεωγραφικών δεδομένων, καθώς και στοιχείων που σχετίζονται με τις υποδομές σε κάθε περιοχής, όπως επίσης και του αριθμού των υπαλλήλων που εργάζονται στα υπό συγχώνευση υποκαταστήματα.



Συμφωνία με την ΕΤΕ



Σε συμφωνία με την τράπεζα, εξασφαλίστηκε ή δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο να μετακινηθεί, εάν το επιθυμεί, στην Ε.Τ.Ε στον νομό που εργάζεται, χωρίς να θίγεται κανένα από τα δικαιώματά του. Η σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών εργαζομένου που θα υπογράψει του εξασφαλίζει την παραμονή του στην Ε.Τ.Ε, εάν το επιθυμεί, μέχρι την συνταξιοδότηση του, ενώ εργοδότης του θα παραμείνει η Εθνική Ασφαλιστική.

Επίσης οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινηθούν σε όποιο κατάστημα επιθυμούν ή στην έδρα της εταιρίας.

Όσοι εργαζόμενοι μετακινηθούν στα καταστήματα Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας, Ηρακλείου θα λαμβάνουν ως έξοδα διαμονής 4.000 € ετησίως.

Όσοι μετακινηθούν στα υποκαταστήματα Κοζάνης, Καβάλας, Αγρινίου, Κορίνθου, Λαμίας, Χανίων, Ρόδου, Κέρκυρας θα λαμβάνουν ως έξοδα διαμονής 3.000€ ετησίως.

Όσοι μετακινηθούν στην έδρα της εταιρίας, στην Αθήνα, θα λαμβάνουν ως έξοδα διαμονής 5.000€ ετησίως.

Τα ανωτέρω ποσά θα αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τον ετήσιο πληθωρισμό.

Επιπλέον παρέχονται έξοδα μετακίνησης ύψους 1.000€ εφάπαξ για κάθε μετακινούμενο συνάδελφο.



Σημαντική απόφαση



Η απόφαση για την αναδιάρθρωση της περιφερειακής οργάνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της εταιρίας.

Η Εθνική Ασφαλιστική βρίσκεται σήμερα σε μια φάση εξαιρετικά δυναμικής ανάπτυξης. Η επόμενη μέρα μετά και τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου, θα βρει την Εταιρία πιο δυνατή και περισσότερο ευέλικτη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγικών της δικτύων.

Η Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει εμπιστοσύνη στους εργαζομένους των υποκαταστημάτων καθώς και στα στελέχη των Πωλήσεων και είναι βέβαιη ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και αυτό το βήμα εκσυγχρονισμού της εταιρίας.

Για το λόγο αυτό στις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συναντήσεις της Διοίκησης σε όλη τη χώρα με το παραγωγικό δίκτυο, καθώς και με όλους τους Συνεργάτες προκειμένου να αναλυθούν οι νέες υποδομές που είναι πλέον στη διάθεση των ανθρώπων της Εταιρίας και να προσδιορισθεί ο νέος στόχος ανάπτυξης της Εθνικής Ασφαλιστικής.




Ωστόσο ο σύλλογος των υπαλλήλων της ασφαλιστικής κατηγορεί την διοίκηση για αιφνιδιασμό μέσα στις γιορτές του Πάσχα , ενώ κάνει λόγο και για παρεμβάσεις κυβερνητικών βουλευτών για το ποια υποκαταστήματα θα διατηρηθούν.


«Πριν λίγο ( χθές) η Διοίκηση της Εταιρίας (τελεσιγραφικά και μέσα στις γιορτές του Πάσχα) ανακοίνωσε ότι προχωρά στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων παρά τις αντιρρήσεις του Συλλόγου τροποποιώντας το αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο διατηρώντας πέραν των τεσσάρων υποκαταστημάτων Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Λάρισας, Πάτρας και τα υποκαταστήματα Καβάλας, Κοζάνης, Αγρινίου, Λαμίας, Κορίνθου, Χανίων, Ρόδου και Κέρκυρας.
Φαίνεται ότι τόσο οι πιέσεις του Συλλόγου όσο και των τοπικών παραγόντων Δημάρχων, Βουλευτών δεν απέδωσαν παρά τα τέσσερα υποκαταστήματα που υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό να γίνουν δώδεκα.

Καλούμε τη Διοίκηση έστω και αυτή την τελευταία στιγμή να αναλογιστεί τα προβλήματα που θα προκύψουν με τη συρρίκνωση των υποκαταστημάτων τόσο για την εταιρία όσο και για τους συναδέλφους όταν δεν υπάρχει η διάδοχη υποδομή και μάλιστα σήμερα που οι συνθήκες της αγοράς (κλείσιμο εταιριών) επιβάλλουν να υπάρχει η ανάλογη υποδομή προκειμένου να υποδεχθεί τη νέα παραγωγή.

Η Διοίκηση φαίνεται ότι δεν πτοείται μπροστά σε πιέσεις προκειμένου να εφαρμόσει τις εντολές της ΕΤΕ.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου καταγγέλλει τη Διοίκηση για τη βιασύνη της να πάρει την απόφαση αυτή και μάλιστα σε αυτή τη σημερινή προεκλογική συγκυρία και παράλληλα θα καλέσει το Νομικό Σύμβουλο προκειμένου να δούμε τα μέτρα αντίδρασης σ' αυτή την απόφαση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου